2016. 06. 02. Életmentő klubnap a kastélyban

életmentés

Ma már egyre ismertebb tény, hogy hirtelen szívmegállás esetén az ember élete a környezetében lévők kezében van. Ha ők felkészültek, van esélyünk életben maradni. Ha nem, a film véget ér…

Júlia Halász

április 20., 21:11 ·

Édesapám, Halász Vilmos 2016. április 9-én Budapesten 18 órakor a Thököly és Szabó J. utca sarkán összeesett, azonnali szívmegállás következtében. A járókelők közül többen igyekeztek a segítségére sietni, de a hirtelen döbbenettől nem tudott senki cselekedni. Balika Tímea testnevelő tanárnő egy autóból kiszállva rögtön észlelte, hogy nagy baj történt, ezért azonnal megkezdte az életmentést. Folyamatos szívmasszázst alkalmazott, és értesítette a mentőket. A mentőorvossal telefonon kapcsolatban maradva 13 percen keresztül végezte az utasításokat. Olyan szakszerűen hajtotta végre, hogy a kiérkező mentőknek sikerült apukám állapotát stabilizálni. Kórházba szállítást követően műtéten esett át, majd 48 óráig altatásban tartották. Csak a felébresztése után derült ki, hogy semmiféle neurológiai károsodást nem szenvedett, amely az orvosi szakvélemények alapján egyértelműen annak köszönhető, hogy Tímea hibátlanul végezte az életmentést. Ez azt jelenti, hogy Tímeának nem csak az életét, hanem a tökéletes és gyorsabb felépülés lehetőségét is köszönheti. Tímea helyzetfelismerése, helytállása és azonnali cselekvőkészsége példaértékű. Szavakkal nem is tudjuk kifejezni hálánkat. A kórházban folyamatosan érdeklődött apukám állapotáról, tegnap pedig meg is látogatta.
A család nevében szeretnénk köszönetünket kifejezni neki, illetve azt szeretném kérni, hogy kollégái, tanítványai és főként mindannyiunk előtt álljon példaként ez a hatalmas cselekedete.

A történet friss és bárkivel előfordulhat. Ahhoz hogy másnak is ilyen szerencsés végkimenetele legyen egy ilyen eseménynek, nagyon sokunknak kell a biztos tudás birtokában bátran cselekedni.

A Rákosmente Mentéséért Alapítvány segítségével most ingyenesen vehetsz részt újraélesztés-szívmasszázs tanfolyamon. Csak az idődet kell rászánnod, hogy Te is begyakorolhasd a szükséges mozdulatokat. (13-14 éves kor feletti unokád se hagyd otthon!)

Időpont: 2016. június 2. csütörtök 15:00

Helyszín: Podmaniczky – Vigyázó kastély

Bejelentkezés szükséges: Itt jelentkezhetsz

Az oktatáson ingyenesen vehetsz részt.