2019.11.08 – Szépvölgy tényleg szép völgy?

Ezen az őszi kirándulásunkon ellátogatunk városunk egyik csodás részébe, a Szépvölgybe. A hegy mélyében gyönyörködünk a meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világában. Majd kiderítjük, jogosan kapta-e nevét a városrész.

Szépvölgy fővárosunk II. kerületének egyik városrésze a Budai-hegységben. Szépvölgy a német Schönthal szó tükörfordítása. Részben beépített, részben erdőborította völgy, amely Pesthidegkutat és Óbudát köti össze. A Látó-hegy és a Remete-hegy között húzódik meg. Gyakorlatilag egy zsákutca végén található.

Kirándulásunkat hazánk leghosszabb barlangjának, a Pál-völgyi barlang látogatásával kezdjük. Jellemző rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tudnivalók a barlangról: egész évben 11°C a hőmérséklet, utcai ruhában megtekinthető, kényelmes túracipő viselése ajánlott, némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út.

A barlang után, annak bejáratától indulva egy 5,8 km-es könnyű körtúrát teszünk. Meredekebb lejtőkre a túra elején és végén lehet számítani, de kis pihenőkkel könnyedén teljesíthetőek.

Utunk során Mátyás-hegyen és Remete-hegyen át eljutunk az Árpád-kilátóhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul elénk a belvárosra és a Gellért-hegyre, majd visszatérünk a Pál-völgyi barlanghoz.

Rövidítésre is van lehetőség, ha soknak találod az 5,8 km-t. Az út közel felénél, a Fenyőgyöngye Vendéglőben/nél megpihenve megvárhatod a menetrend szerinti 65A BKK buszt (abban az időszakban óránként közlekedik), amivel visszautazhatsz a barlanghoz. A Barlangterasznál egy kávé, vagy tea mellett kellemesen várakozhatsz a csapat többi tagjára.

Időpont: 2019. november 8. 10:00 Pál-völgyi barlang bejáratánál (1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.) A barlang megközelíthető tömegközlekedéssel a Kolosy térről 65-ös autóbusszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang megállóig. Leszállva, a balra lévő kőfejtőbe kell lesétálni. GPS: 47.53284,19.01613

Utazás egyénileg tömegközlekedéssel, vagy teleautóval. Amennyiben igény van rá, minimum 11 fő jelentkező esetén kisbuszt rendelünk, aminek költsége 1500 Ft, külön fizetendő.

Teleautós és kisbuszos utazás esetén gyülekező 8:45.kor a Tesco parkolójában (1173. Budapest Pesti út 5-7.), indulás 9:00-kor.

Részvételi díj: MAKKA Klubtagoknak 15 pont, vagy 1800 Ft, kísérőknek 2500 Ft, ami a szervezést és a túravezetést tartalmazza. Ezen felül fizetendő a barlang belépőjegye, melynek ára 1550 Ft, ami egy kb. 60 perces vezetett barlangtúrát foglal magába.

Részvételi díj befizetése készpénzben vagy átutalással az egyesület számlájára:

MAKKA Szabadidősport Egyesület 16200175-11535166

Itt jelentkezhetszhttps://kovacskriszta.booked4.us/

Lemondási feltételek: Befizetéstől utazást megelőző 15 napig 100% visszatérítéssel MAKKA kártyára,  14-8 napon 50% visszatérítéssel MAKKA kártyára, 7-0 napon 0 % visszatérítéssel – ez esetben ha nem tudsz jönni, mást küldj el magad helyett vagy ajánld fel a helyedet egy klubtársadnak. A visszatérítések kártyára Ft formájában kerülnek feltöltésre és 6 hónapig használhatóak fel, 20 000 Ft-nál magasabb összeg esetén pedig 1 évig válthatóak át utazásra vagy pontokra.