2019.12.11. – Adventi hangulat Mariazell mesevárosában

Karácsonyhoz közeledvén ezzel az utazással is szeretnénk még szebbé, meghittebbé tenni az adventi várakozást, készülődést.

Mariazellbe invitálunk, ebbe a magas hegyekkel övezett ausztriai kis városba, ami adventkor igazi mesebeli várossá alakul. Itt állítják fel a világ legnagyobb adventi koszorúját, egyik épületének fala adventi naptárrá alakul és a tamplomtéren megrendezett adventi vásár varázslatos hangulatot ad a városnak.

Időpont: 2019. december 11. szerda
Gyülekező a XVII. kerület Pesti úti Tesco parkolójában 5:45-kor, Indulás 6:00-kor
Részvételi díj: MAKKA egyesületi tagoknak:   14000 Ft, kísérőknek 16000 Ft, mely magában foglalja az utazás, az utasbiztosítás, szervezés és vezetés költségeit. Nem tartalmazza az egyéb felmerülő fakultatív költségeket (ebéd, belépők, felvonó díja). Ezeket a buszon gyűjtjük össze.
Jelentkezési határidő: november 20.

Részvételi díj befizetése készpénzben vagy átutalással az egyesület számlájára:

MAKKA Szabadidősport Egyesület 16200165-115350166

Jelentkezés: A résztvevők számára csoportos utasbiztosítást (baleset- és poggyászbiztosítást) kötünk. Ezért a jelentkezésnél mindenképp add meg a hivatalosan használt nevedet és születési dátumodat. Az utazáshoz feltétlenül hozd magaddal az érvényes személyi igazolványodat, vagy útleveledet!

Program

Mariazellbe érkezve az újonnan átadott kis kabinos felvonóval felmegyünk a Bürgeralpe 1267 m-en lévő csúcsára. Itt egy kis séta, a kilátó megmászása és a pazar kilátásban gyönyörködés után a Hüttében elfogyaszthatjuk az ebédünket (fakultatív).

Abban a nem várt esetben, ha a felvonó átadásának csúszása miatt nem tudunk a csúcsra jutni, megtekintjük a város közelében lévő tavat: Erlaufsee-t.

Visszatérünk Mariazellbe, ahol szabadprogramként ki-ki a saját ütemében, igényének megfelelően felfedezheti a várost és az adventi vásárt.

17 órakor visszaindulunk Budapestre, a késő esti órákban érünk haza.

Mariazell

Ausztriában az 1270 méter magas Bürgeralpe lábánál található zarándokhely, Közép-Európa legjelentősebb Mária-kegyhelye. Több olyan legenda is övezi, amelynek köszönhetően már a 12. században is fontos zarándokhelyként tartották számon Mariazellt.

 1. Magnus bencés szerzetes 1157. december 21-én érkezett ide, hogy a helyiek lelkipásztora legyen. Útja során egy nagy sziklába ütközött. Máriához fohszkodott, hogy segítse meg és a szikla ketté hasadt, ő folytathatta útját. A magával hozott Mária-szobornak egy kis, fábol készült kápolnácskát épített – erről kapta a város a nevét: Maria in der Zelle. Mariazell  hamarosan a vidék hitéletének központjává vált.
 2. I. Lajos magyar király készülvén a többszörös túlerőben lévő tatárok elleni összecsapásra a Szűzanyához foházkodott segítségéért, aki álmában meg is jelent, és támogatás ígért. Nem sokkal később harcba vonult, és éppen a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén aratott fényes győzelmet a tatárok felett. Ekkor – ahogy Mária az álmában kérte – ellátogatott Mariazellbe, templomot emeltetett a tiszteletére, és a kis képet is elhelyezte benne. Mindkettő máig látható, a bazilika és a Mária-kép a város legfőbb látnivalója a turisták és a zarándokok számára is.
 3. Egy másik legenda szerint Henrik, Morvaország őrgrófja és felesége, akik olyan súlyos köszvényben szenvedtek, hogy már az ágyból se tudtak felkelni. Egy éjjel megjelent álmukban Szent Vencel és azt mondta nekik, hogy bízzanak a Szűzanyában és egészségük visszanyerése után zarándokoljanak el hozzá Mariazellbe, ahol hálájuk jeléül emeljenek templomot. Így is tettek.

Látnivalók Mariazellben és környékén

 • Bazilika: a jellegzetes, háromtornyú templom a város jelképe. Különleges módon ötvözi a gótika és a barokkjegyeit, oltárát Fischer von Erlach készítette.
 • Magnus sziklája (Ursprungsfelsen): a legenda szerint ez a szikla zárta el a szerzetes útját, ám imái hatására kettéhasadt, ide vezetik vissza a város eredetét. A sziklához jelölt turistaút vezet.
 • Bányászmúzeum Gußwerkben: az egykori k.u.k. vasöntöde épületében látható a vidék bányászatának történetét bemutató kiállítás.
 • Múzeumvillamos (Museumstramway): Mariazell vasútállomásán látható a világ legrégibb gőzvillamosa. A korhűen helyreállított kocsik a 19. századhangulatát idézik a rövid utazás során.
 • Mariazelli vasút: a 83 km hosszú keskeny nyomtávú kisvasút romantikus utazási alternatívát kínál Sankt Pöltenés Mariazell között.
 • Bürgeralpe: Mariazell 1267 m magas hegyére gyalogosan vagy kabinos felvonóval is fel lehet jutni. A szép kilátás mellett a hegyen számos sípálya, egy kilátó, egy élménypark és több hangulatos alpesi kunyhó várja a látogatókat.
 • Holzknechtland élménypark: a Bürgeralpén található élménypark a favágók életét mutatja be.
 • Gemeindealpe: már Alsó-Ausztria területén található a mariazelli vidék legmagasabb pontja. Az 1626 méter magas hegyre ülőliftekkel lehet feljutni, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező hegyvidékre. Télen közkedvelt síterep. A hegyről gokarttal és terepbiciklivel is le lehet gurulni.
 • Salza: a 88 km hosszú folyó jól ismert a vadvízi túrázók körében.
 • Szent kút (Heiliger Brunnen): a kút vizének gyógyító erőt tulajdonítanak, így a zarándokok is gyakran visznek belőle haza.
 • Mechanikus betlehem: a Kálváriahegyen egy magánházban látható egyedülálló bethlehem 12 újtestamentum jelenetet ábrázol összesen 130 mozgó figurával.
 • Erlaufsee: Ivóvíz minőségű tó, mely nyáron strandolásra ad lehetőséget. A kristálytiszta tó búvárkodásra is alkalmas.
 • Hubertussee: Gyönyörű kirándulásra alkalmas tó a Walster völgyében.

Lemondási feltételek: Befizetéstől utazást megelőző 15 napig 100% visszatérítéssel MAKKA kártyára,  14-8 napon 50% visszatérítéssel MAKKA kártyára, 7-0 napon 0 % visszatérítéssel – ez esetben ha nem tudsz jönni, mást küldj el magad helyett vagy ajánld fel a helyedet egy klubtársadnak. A visszatérítések kártyára Ft formájában kerülnek feltöltésre és 6 hónapig használhatóak fel, 20 000 Ft-nál magasabb összeg esetén pedig 1 évig válthatóak át utazásra vagy pontokra.