Közkívánatra: Barangolás a Tisza-tavi rejtelmes vízi világban

Annyiszor kértétek már, de egy szolgáltató sem tudta eladni nekem a Tisza-tavat. Bocsánat, elfogult vagyok. De most megtaláltam Balázs Sándort, a mi emberünket, aki születése óta szerelmese ennek a rejtelmes vízi birodalomnak. Bizony ő elérte, hogy hívjalak Benneteket is, járjuk be Sándorral együtt ezt a varázslatos világot!

Időpont: 2019. szeptember 20. péntek
Indulás a XVII. kerület Pesti úti Tescotól 8:30-kor, gyülekező 8:15-kor
Részvételi díj: egyesületi tagoknak: 9000.- Ft, kísérőknek 11000.-Ft
Jelentkezési határidő: szeptember 10.
A részvételi díjat kérem, hogy a következő számlára utaljátok át: MAKKA Szabadidősport Egyesület 16200175-11535166.
Jelentkezés itt: https://kovacskriszta.booked4.us/Calendar/Calendar/1

Program:

 • Barangolás katonai kishajóval a Tisza-tó lenyűgöző, kalandos vízi ösvényein, az emberektől távol, egy rejtelmes vízi világban. Túránk egyszerű vízi kirándulásnak indul, majd a táj megváltozik és helyenként az Amazonasra, máshol az Evergladesre és az Okavangóra hasonlít. Utunk folyamán keresztül haladunk ezeken az egzotikus részeken, egy vízben élő erdőn, mely a Braziliai Amazonasra hasonlítrátalálunk a kitelepített és elárasztott falura, valamint Ámor akác labirintusra, de elénk tárul  a  Gyilkos-tó egy részlete isOlyan helyeken is  járunk, ahova csak túravezetővel juthatunk be.Páratlan élménnyel gazdagodhatunk a véget nem érő gyékény, sás és virág mező rengetegben, lápos, mocsaras részeken. Megismerjük az őshonos madarakat, az őshüllő madarak legközelebbi rokonait és az egész Európában védettséget élvező vízi növényeket. A 15-20 km-es csónaktúrán gazdag ismeretanyagot gyűjthetünk a Nemzeti park és Rezervátum növényeiről, tengeren túlról származó növényeiről és állatvilágról, a madárfajokról, vízi emlősökről, a hód és vidra élőhelyéről, vízi virágokról.A tavon több mint 200 madárfaj található, vizes élőhelyekkel, kolóniákkal. Megismerhetjük a madarak élőhelyeit, vadászterületeit és táplálkozási szokásait. Olyan vízi világot ismerhetünk meg, mely a kontinensen is egyedülálló természeti  jelenségekkel ajándékozza meg az ide látogatókat.

Egy kis ízelítő mire is számíthat a túra során, mit is fogunk látni illetve hallani?

  • A Jurassic Park hangját a Tisza-tavon,
  • Nílus és az Amazonas mentéről származó vízi növényeket,
  • Európa legnagyobb mesterséges tavát, mely 127 km2,                   
  • Kontinensen legnagyobb Tündér rózsa mezőt, ami több 6 km hosszúságú.
  • Az ember hogyan épített a vízre, tanulva madarak fészkelési szokásaiból,
  • A tó létrejöttének titkai, a zsiliprendszer működése,
  • Megkóstoljuk a Sulymot, mely a földön is egyedül álló vízi növény a maga nemében.

A Vízi kalandozás mellett ellátogatunk a Tisza-tavi Ökocentrumba is.

A Tisza-tavi Ökocentrum, ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A 2012-ben elkészült felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat.

Az Ökocentrum központi épülete

látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m² alapterületű központi épülete négy szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely egymillió literes össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt.

Falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk. Az akváriumrendszer egy önálló ökoszisztémát rejt, 70 féle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be. Ez az édesvízi akvárium Európában a legnagyobb, különleges az alagút is, melynek falán torzításmentesen élvezhetjük a cikázó halak látványát, és ahogy a viza, ez az egykoron hazánkban élt halóriás, 1,5 – 2 méteres példányai átúsznak a fejünk felett.

A hazai hüllőket és kétéltűeket bemutató kiállítás egy éjszakai erdőbe visz minket felfedező útra. Mivel ezek az állatok nappal rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért a kiállítás egy fordított világítási programmal éri el, hogy láthassuk, amint vadászni indulnak az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák.

Az Ökocentrum épületében egy látványos térkép „madártávlatból” mutatja be a tavat. De felmehetünk a főépület tornyában létesített 30 m magas kilátótoronyba is, ahonnan pazar kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra.

háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válhatunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen egy szép őszi napon hajókázni a Tisza-tavon. A nádasok susogó dzsungelében csónakunkkal felfedezhetjük az érintetlen természet szépségét.

Az első emeleten található helyiségben apró lények világába nyerhetünk betekintést, egyrészt az ott elhelyezett mikroszkópok, másrészt miniakváriumok segítségével. Utóbbiak lakója többek között a Tisza-tó legújabb halfajtája, a kaukázusi törpegéb.

Az épület első emeletén egy jópofa, kis tavat utánzó játszóház is helyet kapott, a tó vize helyett kis, kék labdák közé lehet “csobbanni”.

A szabadidőpark 

A főépületet körülölelő mintegy 10 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

A parkban, az épület mellett találjuk az egyik legérdekesebb bemutatót, a jégmadár számára kialakított élőhelyen, megcsodálhatjuk, amint a ragyogó kék-narancs tollazatú nagy csőrű kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. Az üvegfolyosón keresztül mozgását a víz alatt is figyelemmel kísérhetjük.

A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, ahova az épületből egy speciálisan kialakított vidrafolyosón áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó állatok. A nap jelentős részében itt figyelhetjük meg őket, akár a víztükör alatt is, amint a medencéjükben élő, betelepített halakra vadásznak. AZ egyik legnépszerűbb program pedig a rendkívül mókás kis vidrapár etetése.

A gyermekes családokat szárazföldi játszóterek és vízi játszótér várják, de a szabadidőparkban tekinthető meg az 1884-ben épült poroszlói Tájház is.

A park egyik tavában haltároló bárka, a tó partján pákász-tanya és tájház mutatják be az elmúlt korok hagyományos eszközeit. A tónál az egykor itt költő pelikánok figyelhetők meg. A tutajos tó és a rönkfa játszótér aktív szórakozást kínál a kicsiknek. Érdemes megnézni a kormoránetetést, vagy a mocsári és ékszerteknőseket, a dámszarvasokat és a szitakötőházat is.