Ópusztaszer, Csongrád

Kirándulás a Nemzeti Történeti Emlékparkba: szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre a Csongrád megyei Ópusztaszeren. Legismertebb kiállított műve Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

Kirándulás időpontja: 2017. október 25. szerda
Találkozunk: a pesti úti Tesco parkolójában
Indulás: pontban 7:30-kor

Tervezett program:

Látogatás az Ópusztaszer Történelmi Emlékparkban

 • Feszty-körkép megtekintése: A maga nemében egyedülálló, monumentális alkotás a romantika szemüvegén keresztül mutatja be hat egymáshoz kapcsolt jelenetben a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe. A felfrissült (portalanított, restaurált) és látványelemekkel (látogatói ösvény a terepasztal felett, új tereptárgyak) is gazdagodott festmény azokat is újra várja, akik már megcsodálták Feszty Árpád és festőtársai alkotását.
 • Skanzen: A gyűjtemény házai között járva a látogatók részesei lehetnek az egykori paraszti világnak, „élő skanzen” vár mindenkit. A népviseletbe öltözött tanyagazdák bemutatják eleink életmódját, találkozhatnak a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel, a juhásszal. A Szatócsbolt egyedi kézműves termékekkel, korabeli édességekkel, finomságokkal várja minden nap a látogatókat.
 • Nomád park: A Kárpátoktól Mandzsúriáig nyúlik az eurázsiai sztyeppe végtelen fűtengere. Ez az egyedi környezet hívta életre a pusztai nagyállattartó nomád társadalmak kultúráját. Ebbe a kultúrkörbe tagozódtak be őseink a Krisztus előtti első évezred közepétől, ez formálta életmódjukat, társadalmukat, anyagi műveltségüket, de az ezzel szorosan összefonódó hiedelemvilágukat és művészetüket is. Már gyermekkorunktól izgatja mindannyiunk fantáziáját a jurtáikkal, nyájaikkal vándorló, vitéz és rettenthetetlen ősmagyarok romantikus képe, amit Feszty Árpád és társai nagy kifejezőerővel örökítettek meg a körképen. Mi mindebből a néhol szikárabb, néhol viszont számunkra már tényszerűségében is mesés valóság? Hogy festhetett egy nomád honfoglaló tábor a valóságban? Ebbe a világba hívja felfedezőútra az Emlékpark látogatóit a Nomád Park. Lépjen be ön is a 9-10. századba!
 • Rotunda kiállításainak megtekintése: Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik főépülete a Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda. Az épület ma már belülről teljesen körüljárható. Az új kiállítások olyan korszerű multimédiás és interaktív elemeket is tartalmaznak, amelyek mindenben megfelelnek a mai kor múzeumi-turisztikai elvárásainak.
  Földszint: A honfoglaló magyarok – Fikció és valóság, Feszty-körkép bejárata, Szer monostora és települése
  1. emelet: Államalapítás
  2. emelet: Promenád 1896 – Kisváros, „Ilyet még nem látott a Kárpát…” – Így készült a Feszty-körkép, Promenád 1896 – Nagyváros, Multimédiás játszótér
  3. emelet: déli lépcsőház: Kincsek a földből – Régészet és numizmatika, Csengelei kunok ura és népe, Őseink arcai, „Vár állott, most kőhalom” – Várak és csaták a középkori Magyarországon, Reneszánsz Panoptikum
  3. emelet: keleti lépcsőház: „Vár állott, most kőhalom” – Várak és csaták a középkori Magyarországon, Őseink arcai, Csengelei kunok ura és népe, Kincsek a földből – Régészet és numizmatika, Reneszánsz Panoptikum
 • Panoptikum: A Reneszánsz Panoptikus 30 viaszfigurája Mátyás udvarába enged betekinteni
 • Csete-jurták: A Csete-épületek közül a Koronás jurta és az Ökomenikus kápolna látogatható. A jurta-szerű építményeket Csete György, a magyar organikus építészet elindítója, valamint Dulánszky Jenő tervezte.

Fakultatív ebéd a Szeri-csárdában (ár nem tartalmazza). Választható menü:

 • A: gulyásleves, kenyér (950.-)
 • B: roston csirkemell, salátával (1300.-)
 • C: vörösboros marhapörkölt galuskával (1800.-)
Csongrád Belsőváros
Csongrád Belsőváros

Csongrád, belsőváros megtekintése:  Csongrád egykori központi részén fekszik, a Tisza partja mentén. A teljes városrész gyakorlatilag élő múzeumként funkcionál, mivel házainak többsége műemléki védettségű, szépen felújított és gondosan karbantartott. Nevével ellentétben a mai város szélén található, a Hármas-Körös és a Tisza összefolyásánál. Lakói eredetileg helyi hajósok, hajóácsok, halászok, kisparasztok és kubikosok voltak; többségük jelenleg vendégházként funkcionál. A bonyolult, zegzugos, tekervényes útrendszer máig fennmaradt és éles kontrasztot mutat az újabb, tervezőasztalon mértani rendszerben született városrészekhez képest. Az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese.

Hazautazás. Tervezett visszaérkezés a Tesco parkolójához kb. 19.30- 20.00 körül. a busz hazafelé a Kucorgónál és Rákoskeresztúr központban megáll.

Részvételi díj: egyesületi tagoknak 7500.-Ft, kísérőknek 8500.-Ft, mely tartalmazza az utazás költségét, belépőjegy díját, szervezést és csoportkísérést. Nem tartalmazza az igény szerint választható étkezés költségét.

Jelentkezni a részvételi díj és a menü árának befizetésével lehet. A részvételi díjat az egyesület Magnet Banknál vezetett számlájára kell átutalni a menü megjelölésével: 16200175-11535166.

Jelentkezni lehet a szabad helyek függvényében legkésőbb október 15-ig.